3 Βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου προτού ξεκινήσεις την έρευνα για κατασκευή ιστοσελίδας για την επιχείρησή σου.

Κατασκευή ιστοσελίδας

Η πρώτη κουβέντα που βγαίνει από το στόμα κάποιου που ενδιαφέρεται για κατασκευή ιστοσελίδας είναι, πόσο κάνει.

Τις περισσότερες φορές αποφασίζει βάση αυτού, την τιμή

Η αλήθεια είναι ότι δεν τους κατηγορώ. Τους δίνω δίκιο γιατί δεν έχουν άλλο μέτρο σύγκρισης.

Οι λεπτομέρειες που πρέπει κάποιος να αναλογιστεί προτού φτιάξει μια ιστοσελίδα είναι πολλές και όταν δεν έχει τη γνώση στο θέμα, φυσικό είναι να έχει το πιο απλό ερώτημα στο μυαλό του, πόσο κάνει.

Ακούγοντας λοιπόν μια τιμή, στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να είναι λογική, δηλαδή φθηνή σε σχέση με άλλες που έχει ακούσει, ή στη χειρότερη περίπτωση να είναι πανάκριβη, και πάλι σε σχέση με τι άλλες που έχει πάρει.

Όταν λοιπόν ξεκινάς να φτιάξεις κάτι με πρωταρχικό σκοπό τη τιμή, θα πάρεις και το ανάλογο αποτέλεσμα.

Προσοχή όμως, σε καμία περίπτωση δεν εννοώ ότι πρέπει να δώσεις τα χρήματά σου, που έχεις βγάλει με ιδρώτα και κόπο, στον πρώτο τυχόντα, επειδή είναι φθηνότερος ή επειδή ακούγονται όμορφα αυτά που λέει.

Εννοώ ότι πρέπει να κάνεις την ερευνά σου και να αποκτήσεις εξ ιδίων γνώμη. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η έρευνά σου ξεκινάει εδώ, διαβάζοντας αυτό το άρθρο. Ας είμαι εγώ λοιπόν ο δάσκαλος που θα σου ανοίξει το δρόμο της γνώσης. (αυτοσαρκασμός)

Ξεκινώντας λοιπόν την έρευνά σου για κατασκευή ιστοσελίδας πρέπει να αναρωτηθείς 3 πράγματα.

  1. Τι θέλω να καταφέρω με αυτή την ιστοσελίδα για την επιχείρησή μου.
  2. Σε ποιους θα απευθύνεται;
  3. Πως θα την βρουν την ιστοσελίδα σου οι δυνητικοί σου πελάτες.

Για να δούμε το πρώτο.

Την ιστοσελίδα σου πρέπει να τη δεις σαν ένα εργαλείο. Πρέπει να αναλογιστείς τι θέλεις να κάνει ο επισκέπτης όταν έρχεται στην ιστοσελίδα σου. Θέλεις απλά να διαβάσει μερικές πληροφορίες (δημοσιογράφος, εκπαιδευτικός), θέλεις να κλείσει ραντεβού για μια συμβουλευτική συνεδρία; (γιατρός, δικηγόρος), θέλεις να δει εάν οι υπηρεσίες που προσφέρεις μπορούν να του λύσουν το πρόβλημά του και να σε καλέσει; (υδραυλικός, ηλεκτρολόγος), ή θέλεις να αγοράσει κάποιο προϊόν; (κατάστημα ειδών κομμωτηρίου, είδη ραπτικής).

Σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, υπάρχει μια διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει ο επισκέπτης σου στην ιστοσελίδα σου, και η πρώτη σου δουλειά είναι να καταφέρεις να πείσεις τον επισκέπτη σου ότι είσαι Ο (με κεφαλαίο όμικρον) ειδικός πάνω σ’ αυτό που τους ενδιαφέρει. Καλά, θα μου πεις τώρα, εάν πουλάω ψιλικά και τσιγάρα πως μπορώ να είμαι ειδικός πάνω σ’ αυτό; Καλή ερώτηση, αλλά θα σε απογοητεύσω γιατί δεν είναι ο σκοπός αυτού του συγκεκριμένου άρθρου.

Αφού λοιπόν αποφασίσεις τι θέλεις να κάνει ο επισκέπτης σου τότε θα πρέπει να βάλεις και τα απαραίτητα εργαλεία πάνω στην ιστοσελίδα σου.

Εργαλεία;;;; Τι εργαλεία;

Η ιστοσελίδα είναι ένας μικρόκοσμος. Είναι μια οντότητα που μεταφέρει το μήνυμά σου αλλά και εκτελεί κάποιες αυτοματοποιημένες εργασίες. Αποτελείται από εργαλεία ή προγράμματα πιο επιστημονικά, που θα πραγματοποιούν τις εργασίες αυτές για να επιτύχεις την αποστολή σου.

Να σου δώσω ένα παράδειγμα.

Ας πούμε ότι θέλεις ο επισκέπτης να σε πάρει τηλέφωνο κατευθείαν από την ιστοσελίδα σου, δίχως να χρειαστεί να βγει από κει. Να χρειαστεί να αντιγράψει το τηλέφωνό σου, να ανοίξει άλλο παράθυρο πιθανόν την εφαρμογή του τηλεφώνου του, εάν είναι στο κινητό του, να το επικολλήσει εκεί και κατόπιν να σε καλέσει. Εκεί λοιπόν χρειάζεσαι ένα εργαλείο, ένα κουμπί, που θα τον οδηγεί κατευθείαν στην εφαρμογή του τηλεφώνου και θα τοποθετήσει το νούμερο απευθείας στο πεδίο για να σε καλέσει.

Αυτά τα εργαλεία λέγονται πρόσθετα ή plugins.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι όταν ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο θέλει να κλείνει επιβάτες για τις ανερχόμενες εκδρομές που θα γίνουν, και οι ταξιδιώτες/εκδρομείς να μπορούν να πληρώσουν μια προκαταβολή μέσω της ιστοσελίδας.

Θα πρέπει να πω εδώ ότι μιλάμε για κατασκευή ιστοσελίδας με WordPress και θα εξηγήσω παρακάτω τι είναι αυτό γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν.

Τι θέλεις λοιπόν να κάνει η ιστοσελίδα σου, με άλλα λόγια τι θέλεις να μπορεί να κάνει ο επισκέπτης σου όταν έρχεται στην ιστοσελίδα σου. Αυτό είναι το πρώτο μέρος της απάντησης στο πρώτο ερώτημα.

Το δεύτερο μέρος είναι για να καταφέρεις να είναι αποδοτική η ιστοσελίδα σου πρέπει και να μπορείς να μεταφέρεις το μήνυμά σου με καθαρότητα και ευστοχία. Και αυτό μας οδηγεί στο δεύτερο θέμα που πρέπει να σκεφτείς προτού κατασκευάσεις ιστοσελίδα, που είναι…

Σε ποιους θα απευθύνεται;

Όταν κάνω αυτή την ερώτηση οι περισσότεροι μου απαντούν, σε όλους. Κανένας δεν κάθετε να σκεφτεί για ένα λεπτό την ερώτηση.

Η ζωή μας έχει γίνει τόσο περίπλοκη που έχουμε, κατά κάποιο τρόπο γίνει άβουλοι, πάμε όπου μας πάει ο άνεμος. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μεγάλη προσφορά σε όλα και τόση πληροφορία (χύμα) εκεί έξω, και ιδιαίτερα στο ίντερνετ, που έχουμε στην ουσία γίνει ζόμπι γιατί το μυαλό μας δεν μπορεί να τις αναλύσει και να τις επεξεργαστεί όλες αυτές τις πληροφορίες.

Ο παραπάνω μικρός πρόλογος έχει σκοπό να μπεις στο νόημα αυτού του μηνύματος που θέλω να σου περάσω σε αυτή την ενότητα. Αυτό το κομμάτι δεν έχει να κάνει με εργαλεία και τεχνολογία όπως, πρόσθετα για κατασκευή ιστοσελίδας (plugins), αλλά με την θεωρία του πως προσεγγίζεις τους δυνητικούς σου πελάτες, αλλά πάνω από όλα, ποιοι είναι ή θα είναι, αυτοί.

Φαντάσου ότι περπατάς στο δρόμο και νιώθεις την ανάγκη να πιεις ένα καφέ, μπαίνεις σ’ ένα καφέ και παραγγέλνεις ένα φρέντο καπουτσίνο μέτριο με καστανή ζάχαρη, (δεν πίνω καπουτσίνο εγώ γιατί έχω κόψει τα γαλακτοκομικά εδώ και καιρό, αλλά πίνω τον καφέ μου μέτριο με καστανή ζάχαρη).

Όλη η διαδικασία παρασκευής καφέ, πιστεύεις ότι διαφέρει από μαγαζί σε μαγαζί; Θα έλεγα πως όχι. Τα περισσότερα είναι αντίγραφα. Μπορεί να έχουν διαφορετική διακόσμηση, διαφορετικά πρόσωπα αλλά στην ουσία είναι ίδια.

Εσύ σαν έξυπνος επιχειρηματίας πρέπει να ξεχωρίσεις και πρέπει να βρεις το κοινό αυτό που θα σε ακολουθήσει. Να το μελετήσεις αυτό το κοινό, να το μάθεις καλά, όλες του τις παραξενιές, τις ιδιοτροπίες του, και να φτιάξεις το προϊόν σου μόνο γι’ αυτό το κοινό. Επίσης, όταν ανακαλύψεις αυτό το κοινό που θέλεις να εξυπηρετήσεις και να βοηθήσεις στο πρόβλημά του, τότε θα εξακριβώσεις εάν η ιδέα σου είναι και βιώσιμη. Ένα λάθος που κάνουν πολλοί είναι ότι ξεκινάνε επιχειρήσεις δίχως να έχουν κάνει έρευνα αγοράς.

Ξέρω, ξεφύγαμε λίγο από το θέμα αλλά πιστεύω ότι αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία της ιστοσελίδα σου. Είναι ο συνδετικός κρίκος που θα συνδέσει το επόμενο ερώτημα/θέμα που θα πρέπει να σκεφτείς πριν κατασκευάσεις ιστοσελίδα.

Πως θα την βρουν την ιστοσελίδα σου οι δυνητικοί σου πελάτες.

Δώσε προσοχή εδώ γιατί είναι λίγο περίπλοκο το θέμα αυτό και απαιτεί τεχνικές γνώσεις αλλά θα προσπαθήσω να στο αναλύσω με λίγα λόγια και όσο πιο απλά μπορώ.

Οι περισσότεροι με κλήση στην τεχνολογία, μπορούν να φτιάξουν μια ιστοσελίδα. Εξάλλου έχουν επισκεφθεί τόσες πολλές στο ίντερνετ που λίγο πολύ γνωρίζουν πως πρέπει να συνταχθούν και να αρχειοθετηθούν.

Ο πιο δημοφιλής τρόπος ή λογισμικό κατασκευής ιστοσελίδων είναι η WordPress. Είναι εύχρηστη και μπορείς γρήγορα, εάν ξέρεις τι κάνεις, να κατασκευάσεις μια ιστοσελίδα. Σε μας τους μαρκετίστες έχει λύσει τα χέρια γιατί δεν απαιτεί να γνωρίζεις κώδικα (HTML, CSS κτλ). Παλιότερα έπαιρνε πολύ χρόνο να κατασκευαστεί μια ιστοσελίδα, τώρα σχεδόν καθόλου, γι’ αυτό και οι τιμές έχουν πέσει πάρα πολύ.

Κατασκευή ιστοσελίδας με WordPress

Ξεκινάς με την Αρχική σελίδα όπου εκεί αναφέρεις ποιος είσαι και τι κάνεις, εάν θέλεις να πεις και λίγα λόγια παραπάνω για τον εαυτό σου ή την επιχείρησή σου φτιάχνεις μια σελίδα Προφίλ ή Για εμάς (μετάφραση του About us, που ποτέ δεν μου άρεσε, γι’ αυτό όλες οι ιστοσελίδες που φτιάχνω για πελάτες ποτέ δεν την ονομάζω έτσι, πάντα την ονομάζω αυτή τη σελίδα Προφίλ. Περί ορέξεως ουδείς λόγος…). Συνεχίζεις μετά με τη σελίδα Υπηρεσίες, όπου εκεί αναφέρεις όλες τις υπηρεσίες που προσφέρεις και καταλήγεις με τη σελίδα της Επικοινωνία όπου εκεί είναι όλα τα στοιχεία που μπορεί κάποιος να βρει εάν θέλει να επικοινωνήσει μαζί σου.

Απλά πράγματα, έτσι;

Αυτή είναι η βασική αρχιτεκτονική μιας ιστοσελίδας, αλλά σου έχω άσχημα νέα, δεν είναι αρκετά. Γιατί δεν είναι αρκετά θα αναρωτηθείς. Θα στο απαντήσω με τη αρχή λειτουργίας της Google και όλων των μηχανών αναζήτησης σαν την Google όπως επίσης και το σκεπτικό που λειτουργούν οι άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν κάτι στο ίντερνετ.

Ναι, πρέπει να ακολουθήσεις μια σειρά και η παραπάνω είναι η βασική αλλά για να σε βρουν στο ίντερνετ πρέπει να συνδεθείς με αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Η κουβέντα που γίνεται μέσα στο μυαλό του επισκέπτη σου πρέπει να συνεχιστεί στην ιστοσελίδα σου. Τότε μόνο υπάρχει πιθανότητα να σε βρουν.

Όλοι ψάχνουν να βρουν κάτι στο ίντερνετ γι’ αυτό και είναι εκεί μέσα.

Ένα κομμάτι απλά ψυχαγωγούνται αλλά ένα μεγάλο κομμάτι ψάχνουν να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους, κι εκεί είναι που πρέπει να δώσεις σημασία.

Ανάλογα με τις λέξεις/φράσεις (κλειδιά) που χρησιμοποιούν για να βρουν τη λύση στο πρόβλημά τους, εσύ πρέπει να έχεις και την απάντηση μέσα στην ιστοσελίδα σου, είτε αυτή είναι σε μορφή συμβουλής είτε σε μορφή προϊόντος. Από τη στιγμή που θα «προσγειωθούν» στην ιστοσελίδα σου, σε όποια σελίδα κι αν είναι αυτή, πρέπει να υπάρχει μια σειρά, μια διάταξη που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να φτάσουν εκεί που θέλεις εσύ.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι για να σε βρουν θα πρέπει να αντιστρέψεις την νοοτροπία και τακτική που ακολουθεί ο υποψήφιος επισκέπτης της ιστοσελίδας σου, και να την βάλεις στη στρατηγική σου, για να σε βρουν.

Κακά τα ψέματα, το ίντερνετ είναι μια απέραντη ζούγκλα και για να φτάσουν σε σένα πρέπει να ξεσκαρτάρεις και να κόψεις τους θάμνους (μεταφορικά μιλάω) για να ανοίξεις δρόμο να μπορέσουν να φτάσουν σε σένα. Και το άλλο που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι είναι πολύ εύκολο να τους χάσεις στη διαδρομή. Κάποιο δηλητηριώδες φυτό θα τους τσιμπήσει ή κάποιο άγρια ζώο θα τους φάει στη διαδρομή, αναφέρομαι βέβαια στη έλλειψη προσοχής και αυτοσυγκέντρωσης που μαστίζει τον πληθυσμό λόγο της υπερπληροφόρησης και που είναι ευθύνη δική σου να τους κάνεις να προσέξουν εσένα.

Έχεις δύσκολο έργο μπροστά σου αλλά δεν χρειάζεται να το παλεύεις μόνος/μόνη σου. Ένας έμπειρος ειδικός στο ψηφιακό μάρκετινγκ αλλά και στην επικοινωνία μπορεί να σε βοηθήσει.

Εάν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες βάλε τα στοιχεία σου στη φόρμα παρακάτω και θα επικοινωνήσω αμέσως μαζί σου για δούμε μαζί εάν μπορώ να σε βοηθήσω. Θα κάνουμε απλά μια συζήτηση, δεν θα προσπαθήσω να σου πουλήσω τις υπηρεσίες μου. Εσύ θα αποφασίσεις τι θέλεις να κάνεις…

Σχολιάστε