Επιχειρηματικό Σχέδιο

Ένα επιχειρηματικό σχέδιο είναι ένα επίσημο, γραπτό έγγραφο που περιγράφει τον σκοπό του εγχειρήματος, τους στόχους του και τους τρόπους επίτευξής τους. Σε πολλές περιπτώσεις, θα περιγράφει επίσης πώς να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, τον τρόπο που θα οργανωθεί η επιχείρηση, τα είδη χρηματοδότησης ή χρηματοδότησης που απαιτεί και τα δυνατά σημεία της στρατηγικής της σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Αν και ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, θα χρησιμεύσει ως ένας σημαντικός «οδικός χάρτης» για να βοηθήσει έναν επιχειρηματία να παραμείνει συγκεντρωμένος καθώς προσπαθεί να φέρει στη ζωή την startup και να την κάνει να ευδοκιμήσει.

Γιατί να φτιάξω επιχειρηματικό σχέδιο

Ένα επιχειρηματικό σχέδιο θα σας επιτρέψει να ολοκληρώσετε πολλά σημαντικά καθήκοντα καθώς προσπαθείτε να περάσετε την ιδέα σας (άυλο) σε επιχειρηματική ιδέα (απτό). Μερικούς από τους λόγους για τα οποίους μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε περιλαμβάνουν:

  • Για να εστιάστε τη σκέψη σας. Εάν έχετε μια γενική ιδέα για μια επιχείρηση, η μεταφορά αυτής της ιδέας σε χαρτί θα σας βοηθήσει να την εμπλουτίσετε, να μειώσετε τυχόν πιθανές αδυναμίες και να κάνετε το συνολικό σχέδιο ισχυρότερο με την πάροδο του χρόνου.
  • Για να βρείτε Συνεργάτες. Εάν χρειάζεστε έναν συνέταιρο ή περισσότερους, ή συνεργάτες για να πραγματοποιήσετε την ιδέα σας, ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο μπορεί να σας βοηθήσει να τους πείσετε να ενταχθούν στην ομάδα σας.
  • Για να ενθουσιάστε τους Επενδυτές. Ένα επιχειρηματικό πλάνο (σχέδιο) θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά όταν προσπαθείτε να εξασφαλίσετε χρηματοδότηση από υποψήφιους επενδυτές.
  • Διαβεβαιώστε τους δανειστές. Εάν σκοπεύετε να λάβετε ένα δάνειο ή ένα πιστωτικό όριο από μια τράπεζα ή άλλο δανειστικό ίδρυμα, πιθανότατα θα χρειαστεί να τους παράσχετε ένα τέτοιο σχέδιο για να τους διαβεβαιώσετε ότι έχετε μελετήσει την ιδέα και η επένδυση που θα κάνουν σε σας δε διατρέχει μεγάλο κίνδυνο.
  • Κερδίστε πελάτες. Προτού καν αρχίσετε να φτιάχνετε ένα προϊόν ή να παρέχετε μια υπηρεσία, το επιχειρηματικό σας σχέδιο μπορεί να σας βοηθήσει να πείσετε πιθανούς πελάτες ή ασθενείς να επιλέξουν τι προσφέρει η εταιρεία σας.
  • Εξασφαλίστε επιχορηγήσεις. Υπάρχουν πολλές Ευρωπαϊκές, κρατικές και δημοτικές επιχορηγήσεις διαθέσιμες για μικρούς οργανισμούς και νεοφυείς επιχειρήσεις. Πολλοί από αυτούς θα απαιτήσουν από εσάς να υποβάλετε ένα σχέδιο για να κερδίσετε την επιχορήγηση και να εξασφαλίσετε χρηματοδότηση.
  • Χρήση κοινού σκοπού. Εάν έχετε υπαλλήλους ή σκοπεύετε να τους προσλάβετε στο μέλλον, το σχέδιό σας θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν το όραμα και τους στόχους σας, ώστε το εργατικό δυναμικό και οι συμπαίκτες σας να μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχία της εταιρείας.
  • Ολοκληρώστε το Πρόγραμμα. Ορισμένα προγράμματα σπουδών συνεπάγονται τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού σχεδίου ως μέρος των μαθημάτων. Ο τελικός σας βαθμός μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από την ποιότητα αυτού του σχεδίου.

Το επιχειρηματικό σχέδιό σας θα πρέπει να είναι ένα έργο που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Καθώς το δείχνετε σε διάφορα άτομα και οργανισμούς, τα σχόλιά τους μπορεί να επηρεάσουν τη σκέψη σας και να σας αναγκάσουν να την αναθεωρήσετε. Ωστόσο, ακόμα κι αν αλλάξει σημαντικά, το να έχετε ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο που θα σας καθοδηγεί θα είναι ανεκτίμητο για την οικοδόμηση μιας επιτυχημένης εταιρείας.

Δωρεάν αναγνωριστική συνεδρία για επιχειρηματικό σχέδιο

Ένα αξιόλογο επιχειρηματικό πλάνο πρέπει να περιλαμβάνει:

Μόλις έχετε συλλέξετε όλες τις πληροφορίες, συνοψίστε τις όσο το δυνατόν ακριβέστερα στο σχέδιό σας. Οι δανειστές, οι επενδυτές και οι πιθανοί συνεργάτες θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το εάν θα σας παράσχουν χρηματοδότηση ή όχι.

Ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη στρατηγική σας και θα σας βοηθήσει να κερδίσετε πελάτες, δανειστές και επενδυτές. Εάν θέλετε ένα επιχειρηματικό πλάνο υψηλής ποιότητας, επικοινωνήσετε μαζί μου άμεσα.