Πρώτη Σελίδα Google: 5 Μυστικά για να καταταχθεί η Ιστοσελίδα σου Ψηλά στις Μηχανές Αναζήτησης

Θέλεις να αυξήσεις την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σου; Τότε διάβασε παρακάτω τα 5 μυστικά για να βγαίνει η ιστοσελίδα σου πρώτη σελίδα Google.

Δε χρειάζονται μαγικά τρικ ή να κάνετε τάμα σε άγιο, αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή και τεχνική γνώση.

Μελετώντας αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού σου. Μέσα απ’ αυτό το άρθρο, θα πάρεις συμβουλές και τεχνικές για να “σπρώξεις” την ιστοσελίδα σου στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων στις μηχανής αναζήτησης της Google.

Γιατί είναι σημαντικό να βγαίνεις στην πρώτη σελίδα Google.

Η σύντομη απάντηση είναι, γιατί θα σε δουν περισσότερα μάτια. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Θα πρέπει και να μπουν στην σελίδα σου που βρήκαν, να το διαβάσουν, να καταλάβουν πως αυτό που προωθείς μπορεί να τους βοηθήσει, και εν συνεχεία να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, μέσω μια φόρμας επικοινωνίας ή τηλεφωνικώς, για οτιδήποτε είναι αυτό που χρειάζονται βοήθεια.

Όταν πραγματοποιείτε η κατασκευή ιστοσελίδων πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι παρακάτω αρχές/μυστικά, έτσι ώστε να εγκατασταθούν τα θεμέλια για να καταφέρει η ιστοσελίδα σου να βγει πρώτη σελίδα Google. Εάν δεν ξέρεις πως δουλεύει όλη αυτή η διαδικασία και πως μπορεί να σε βρει κάποιος στον ίντερνετ οι παρακάτω ενότητες θα σε βοηθήσουν να το καταλάβεις.

Προτού όμως προχωρήσουμε να δούμε ένα μικρό παράδειγμα πως οι άνθρωποι ψάχνουν για διάφορα στο ίντερνετ/Google.

Ας υποθέσουμε ότι ο Γιώργος θέλει να βρει ένα καθρέπτη του αυτοκινήτου του που του τον έσπασε περνώντας μια μοτοσικλέτα από δίπλα του. Ο Γιώργος είναι ιδιοκτήτης ενός Opel, μοντέλου Astra και χρονολογίας του 2015.

Τώρα ο Γιώργος έχει ένα σκοπό, (ο σκοπός του κάθε ενός που χρησιμοποιεί μια λέξη/φράση κλειδί είναι διαφορετικός και είναι δική μας δουλειά να τον αντιληφθούμε προτού ανεβάσουμε σχετικό περιεχόμενο στην ιστοσελίδα μας), γι’ αυτό πρέπει να λαβαίνουμε πάντα υπόψιν το σκοπό.

Ποιες από τις παρακάτω φράσεις – λέξεις κλειδιά ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ο Γιώργος για να βρει τον καθρέπτη του αυτοκινήτου του σε κάποιο ιντερνετικό μαγαζί για να το αγοράσει;

  1. Καθρέφτης 2015 Opel Astra
  2. Opel Astra 2015 αριστερός καθρέφτης
  3. Θέλω να αγοράσω καθρέφτη Opel Astra 2015

Ποιες από τις παραπάνω φράσεις – λέξεις κλειδιά δείχνουν πιο καθαρά το σκοπό του Γιώργου; Βέβαια εμείς ξέρουμε το σκοπό του γιατί τον χρησιμοποιούμε σαν παράδειγμα, αλλά ο ιδιοκτήτης του e-shop που πουλάει ανταλλακτικά αυτοκινήτων Opel Astra το ξέρει; Θα μπορούσες να ήσουν εσύ αυτός…

Όλες οι παραπάνω φράσεις – λέξεις κλειδιά είναι σχετικές αλλά η κάθε μια θα μας βγάλει διαφορετικά αποτελέσματα αλλά και έχει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας για να βελτιστοποιήσουμε τη σελίδα του σάϊτ μας που θέλουμε να βγαίνει πιο ψηλά από τον ανταγωνισμό μας στα αποτελέσματα.

Πάμε να δούμε μια μια τις τεχνικές που θα πρέπει να υιοθετήσεις στη SEO στρατηγική σου εάν Θέλεις να βγεις πρώτη σελίδα Google

1. Χρησιμοποιήστε σήμανση δομημένων δεδομένων.

Η Σήμανση Δομημένων Δεδομένων είναι ο πιο πρόσφατος, πιο προηγμένος τρόπος για να βοηθήσεις τις μηχανές αναζήτησης να αξιολογήσουν την ιστοσελίδα σου. Διευκολύνει την Google να κατανοήσει τις σελίδες του ιστότοπού σου και πώς σχετίζονται. Με τη σήμανση δομημένων δεδομένων, μπορείς να παρέχεις πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο στις σελίδες σας, έτσι ώστε η μηχανή αναζήτησης να μπορεί να αντιστοιχίσει πιο εύκολα ερωτήματα με σχετικά αποτελέσματα. Αυτό μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην κατάταξή σας, καθώς διασφαλίζει ότι λαμβάνετε πιο σχετική, υψηλής ποιότητας επισκεψιμότητα από αναζητήσεις.

Μια πιο επιστημονική επεξήγηση ίσως σου δώσει να το καταλάβεις καλύτερα:

Σε ένα πλαίσιο SEO, τα “δομημένα δεδομένα” συνήθως αναφέρονται στην εφαρμογή κάποιου τύπου σήμανσης σε μια ιστοσελίδα, προκειμένου να παρέχονται πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της σελίδας. Αυτή η σήμανση βελτιώνει την κατανόηση αυτού του περιεχομένου από τις μηχανές αναζήτησης, το οποίο μπορεί να βοηθήσει με σήματα συνάφειας και επίσης επιτρέπει σε έναν ιστότοπο να επωφεληθεί από βελτιωμένα αποτελέσματα σε SERP (πλούσια αποσπάσματα, πλούσιες κάρτες, καρουζέλ, πλαίσια γνώσεων κ.λπ.). Επειδή αυτός ο τύπος σήμανσης πρέπει να αναλύεται και να κατανοείται με συνέπεια από τις μηχανές αναζήτησης καθώς και από ανθρώπους, υπάρχουν τυποποιημένες υλοποιήσεις (γνωστές ως μορφές και/ή συντακτικές) και ταξινομήσεις εννοιών, σχέσεων και όρων (γνωστές ως λεξιλόγια) να χρησιμοποιηθεί.

Πώς υποστηρίζουν τα δομημένα δεδομένα το SEO σου;

Η Google, η Bing και άλλες μηχανές αναζήτησης ενθαρρύνουν τους webmasters να χρησιμοποιούν δομημένα δεδομένα και δίνουν κίνητρα σε αυτή τη χρήση παρέχοντας οφέλη σε ιστότοπους με σωστά δομημένα δεδομένα.

Μερικά από αυτά τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν βελτιώσεις αποτελεσμάτων αναζήτησης και λειτουργίες ειδικού περιεχομένου, όπως:

  • Πλούσια αποτελέσματα αναζήτησης: Περιλαμβάνει στυλ, εικόνες και άλλες οπτικές βελτιώσεις
  • Rich cards: Μια παραλλαγή σε εμπλουτισμένα αποτελέσματα αναζήτησης, παρόμοια με rich snippets και σχεδιασμένη για χρήστες κινητών
  • Εμπλουτισμένα αποτελέσματα αναζήτησης: Περιλαμβάνει διαδραστικές ή καθηλωτικές λειτουργίες
  • Γράφημα γνώσης: Πληροφορίες για μια οντότητα όπως μια επωνυμία
  • Breadcrumbs: Breadcrumbs στο αποτέλεσμα αναζήτησής σας
  • Καρουζέλ: Μια συλλογή από πολλαπλά πλούσια αποτελέσματα σε στυλ καρουζέλ
  • Εμπλουτισμένα αποτελέσματα για AMP: Για να εμφανίσετε το AMP (Accelerated Mobile Pages) σε καρουζέλ και με πλούσια αποτελέσματα, θα πρέπει να συμπεριλάβετε δομημένα δεδομένα

* Όλα τα παραπάνω είναι εμπλουτισμένα αποτελέσματα που δείχνουν κάτω από την ιστοσελίδα σου στις αναζητήσεις. Για να καταλάβεις το ρόλο τους, εάν θέλεις να μπεις σε βάθος στους τεχνικούς όρους, θα πρέπει να ξεκινήσεις να μελετάς SEO στα Αγγλικά γιατί αυτή είναι άλλωστε η γλώσσα που βασίζεται η όλη επιστήμη του SEO.

Σου παραθέτω τους όρους στα Αγγλικά παρακάτω:

  • Rich search results
  • Rich cards
  • Enriched search results
  • Knowledge Graph
  • Breadcrumbs
  • Carousels
  • Rich results for AMP

Εάν επιθυμείς να μελετήσεις περισσότερο, πήγαινε εδώ

2. Βελτιστοποιήστε τις επικεφαλίδες και τις περιγραφές σας.

Στο SEO η βελτιστοποίηση των επικεφαλίδων και της (meta) περιγραφής της σελίδας σου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να ανέβει ψηλά η ιστοσελίδα σου στην Google. Έχοντας περιγραφικές λέξεις κλειδιά στον τίτλο, τις επικεφαλίδες και τις (meta) περιγραφές της σελίδας σας, θα αυξήσεις τις πιθανότητες έτσι ώστε αυτοί που αναζητούν συγκεκριμένες πληροφορίες να τις βρουν όταν κάνουν αναζήτηση. Φρόντισε λοιπόν να συμπεριλάβεις φράσεις και λέξεις κλειδιά που περιγράφουν με ακρίβεια το περιεχόμενο σε κάθε σελίδα, έτσι ώστε οι χρήστες να έχουν σαφή κατανόηση με την πρώτη ματιά τι μπορούν να περιμένουν να βρουν όταν κάνουν κλικ στον σύνδεσμο.

Το μεγάλο δίλημμα, όταν γράφουμε επικεφαλίδες μέσα στο κείμενό μας αλλά και γενικά με το άρθρο μας, είναι εάν θα πρέπει να γράψουμε με τις μηχανές αναζήτησης κατά νου ή τον αναγνώστη.

Η Google επεξεργάζεται περισσότερες από 8,5 δισεκατομμύρια αναζητήσεις κάθε μέρα. Πρόκειται για περισσότερες από 100.000 αναζητήσεις ανά δευτερόλεπτο, χιλιάδες από τις οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν έναν χρήστη σε μια αγορά.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που το 60% των επαγγελματιών μάρκετινγκ αναφέρουν το SEO ως την πρώτη τους προτεραιότητα εισερχόμενου μάρκετινγκ.

Αλλά το να σε βρίσκουν όσο πιο πολλοί γίνεται στις μηχανές αναζήτησης, συνοδεύεται από προκλήσεις. Η Google έχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ιστοσελίδες στο ευρετήριό της, που ανταγωνίζονται για τις κορυφαίες θέσεις στις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης. Για να μην αναφέρουμε, όταν γράφετε για τις μηχανές αναζήτησης, έχετε τεχνικά δύο είδη κοινού: bots και ανθρώπους. (τα bots είναι τα προγράμματα που βρίσκουν περιεχόμενο στις ιστοσελίδες ανάλογα με τις αναζητήσεις των ενδιαφερόμενων.)

Ας δούμε πώς συγκρίνονται αυτά τα είδη κοινού και ας δούμε για ποιον πρέπει να γράφετε.

Τα bots και οι άνθρωποι είναι σαν τη κότα με το αυγό στο SEO. Χρειάζεστε πελάτες για να κάνετε μια πώληση, αλλά δεν μπορείτε να αποκτήσετε τους πελάτες χωρίς τη βοήθεια των bots.

Το ερώτημα είναι ποιο έρχεται πρώτο στη λίστα προτεραιοτήτων σας; Για να απαντήσουμε σε αυτό, ας ορίσουμε καθένα από αυτά τα είδη κοινού.

Γράφοντας για ανθρώπους:

Οι (ανθρώπινοι) αναγνώστες είναι αυτοί που μπορούν τελικά να κάνουν μια αγορά και να γίνουν πελάτες. Κατά τη λήψη αποφάσεων αγοράς, οι άνθρωποι χρειάζονται λεπτομέρειες προϊόντων και τιμή αγοράς, αλλά αυτός ο τύπος πληροφοριών συνήθως δεν είναι αρκετός.

Αν θέλεις να δημιουργήσεις περιεχόμενο που να έχει απήχηση στο ανθρώπινο κοινό, το περιεχόμενό σου χρειάζεται ενσυναίσθηση, αφήγηση και συναισθηματικό συλλογισμό. Μελέτες δείχνουν ότι η αφήγηση, ειδικότερα, απελευθερώνει ωκυτοκίνη στον εγκέφαλο, μια ορμόνη που σχετίζεται με θετικά συναισθήματα όπως η ευτυχία και η εμπιστοσύνη.

Η αφήγηση, ο τρόπος δηλαδή που θα γράψεις το κείμενό σου, βοηθά επίσης να δομήσεις το γραπτό σου με τρόπο που είναι εύκολο να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν οι αναγνώστες. Τελικά, όταν γράφεις για ανθρώπους, θέλεις να έχεις ένα σαφές μήνυμα που συνδέεται με τους ανθρώπους.

Γράφοντας για τα bots (προγράμματα)

Τα bots στα οποία αναφέρομαι και που έδωσα μια γρήγορη επεξήγηση προηγουμένως, είναι ανιχνευτές μηχανών αναζήτησης ή αλλιώς “αράχνες”, που πάνε στις ιστοσελίδες και βρίσκουν το ανάλογο περιεχόμενο. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι ανιχνευτές ιστού δεν μπορούν να αγοράσουν ένα προϊόν, ανεξάρτητα από το πόσο καλό είναι το μάρκετινγκ που κάνεις, δηλαδή το αφήγημά σου.

Ωστόσο, τα bots επηρεάζουν τη θέση της ιστοσελίδας σου στις σελίδες αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης της Google (SERP), κάτι που επηρεάζει το αν οι άνθρωποι θα δουν ή όχι το περιεχόμενό σου.

Οι “αράχνες” μηχανών αναζήτησης ανταποκρίνονται σε βελτιστοποιήσεις γύρω από την ευρετηρίαση τεχνικού SEO. Με άλλα λόγια, θέλεις να χρησιμοποιήσεις τις λέξεις κλειδιά και τη δομή της επικεφαλίδας σου για να διευκολύνεις τα bots να καταλάβουν το πλαίσιο του περιεχομένου σου.

Πως να βρεις το κοινό σου

Από μια ανάλυση που έγινε από το FirstPageSage διαπιστώθηκε ότι το άρθρο στην κορυφαία κατάταξη στη σελίδα αναζητήσεων της Google λαμβάνει ένα μέσο όρο από πατήματα ή κλικς (CTR) 39,6%. Και μέχρι που να φτάσετε στη 5η θέση, ο μέσο όρος (CTR) πέφτει στο 5,1%.

Εάν ο στόχος σου λοιπόν είναι η οργανική επισκεψιμότητα, χρειάζεσαι τη βοήθεια των “αραχνών” αναζήτησης για να προσελκύσεις το βλέμμα των αναγνωστών (με σφυγμό και παλμό στην καρδιά) στο περιεχόμενό σας. Όμως δε θέλεις να θυσιάσεις το ανθρώπινο κοινό σου. Εξάλλου, είναι οι μόνοι που μπορούν να γίνουν πελάτες σας.

Έτσι, η απάντηση στο ερώτημά μας για το ποιο κοινό να επιλέξουμε είναι: Και τα δύο.

Αυτό ακούγεται διφορούμενο, αλλά τα καλά νέα είναι ότι δεν αλληλοαποκλείονται.

Η Google ενημερώνει διαρκώς τον αλγόριθμο αναζήτησης για την καλύτερη επεξεργασία της φυσικής γλώσσας και να μετρά τις αποδόσεις που επηρεάζουν την εμπειρία του χρήστη. Αυτές οι ενημερώσεις έχουν διευκολύνει τη δημιουργία μιας στρατηγικής μάρκετινγκ περιεχομένου SEO που λειτουργεί και για τα δύο είδη κοινού.

3. Ενσωματώστε φράσεις και λέξεις κλειδιά στο περιεχόμενό σας.

Ένα κρίσιμο βήμα για την εμφάνιση στην πρώτη σελίδα Google των αποτελεσμάτων αναζήτησης είναι η ενσωμάτωση των σχετικών λέξεων κλειδιών στο περιεχόμενό σου. Η σύνταξη φυσικού, ενημερωτικού και βελτιστοποιημένου για λέξεις κλειδιά περιεχομένου επιτρέπει στην Google να κατανοήσει τι είναι κάθε σελίδα στον ιστότοπό σου. Συμπεριλαμβάνοντάς τα σε όλο το περιεχόμενό σου, θα καταφέρεις να αυξήσεις τη συνάφεια οποιασδήποτε δεδομένης σελίδας, βελτιώνοντας τις πιθανότητές της να εμφανιστεί σε κορυφαία θέση αποτελεσμάτων για σχετικές αναζητήσεις.

Το ερώτημα τώρα είναι πως βρίσκει κάποιος τις λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούν οι ενδιαφερόμενοι στη Google. Ξεκινάς πάντα με έρευνα αγοράς ή έρευνα λέξεων/φράσεων κλειδιών.

Το πρώτο πράγμα λοιπόν που χρειάζεσαι είναι ένα εργαλείο, αυτά που έχω χρησιμοποιήσει εγώ και είναι σε γενικές γραμμές τα στάνταρ στη δουλειά μας, είναι τα εξής:

Το να μάθεις πώς να κάνεις έρευνα λέξεων κλειδιών είναι μια θεμελιώδης εργασία του SEO που περιλαμβάνει τον εντοπισμό δημοφιλών λέξεων και φράσεων που εισάγουν οι άνθρωποι στις μηχανές αναζήτησης. Όταν γνωρίζετε τι αναζητούν οι άνθρωποι, μπορείτε να εστιάσετε το περιεχόμενο γύρω από αυτά τα θέματα.

Η έρευνα λέξεων κλειδιών θα σου δώσει μια καλύτερη αντίληψη του πόσο υψηλή είναι η ζήτηση για ορισμένες λέξεις κλειδιά και πόσο δύσκολο θα ήταν να ανταγωνιστούν για αυτούς τους όρους στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης, προσφέροντας κάποια κατεύθυνση στις προσπάθειες βελτιστοποίησης.

Η έρευνα λέξεων κλειδιών δεν αφορά μόνο την επαλήθευση του πόσες αναζητήσεις έχει μια συγκεκριμένη λέξη κλειδί, αφορά επίσης την εξερεύνηση των πολλών διαφορετικών τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη γλώσσα για να ερευνήσουν μια ιδέα ή ένα θέμα.

Ως εκ τούτου, η έρευνα δημοφιλών λέξεων κλειδιών δεν είναι μόνο ένα μεγάλο μέρος της βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σου για τις μηχανές αναζήτησης, είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο του μάρκετινγκ περιεχομένου (content marketing) στο σύνολό του. Γιατί όμως μπορεί να αναρωτηθείς; Επειδή μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις ιδέες για την επόμενη ανάρτηση στην ιστοσελίδα σου (άρθρο/σελίδα), να μάθεις περισσότερα για τις ανάγκες του κοινού σου και να ενημερώνεσαι διαρκώς για τη γλώσσα του συνεχώς μεταβαλλόμενου τοπίου αναζήτησης.

Τελικά, ερευνώντας τις λέξεις που πληκτρολογούν οι άνθρωποι στις μηχανές αναζήτησης θα είσαι σε θέση να δημιουργήσεις στοχευμένο περιεχόμενο, και να οδηγήσεις τη σωστή επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σου — επισκεψιμότητα που είναι πιο πιθανό να μετατραπεί σε αγοραστές.

Ένα άλλο (και τελευταίο για να μην σε κουράσω άλλο) θέμα που πρέπει να λάβεις υπόψιν με τις λέξεις κλειδιά είναι το τρόπος που χρησιμοποιούνται.

Τι εννοώ;

Είναι σημαντικό να μπορέσεις να καταλάβεις τους διαφορετικούς τύπους λέξεων κλειδιών και τις προθέσεις αναζήτησης των χρηστών τους, ώστε να γνωρίζεις ποιες κατηγορίες περιεχομένου πρέπει να συμπεριλάβεις στην ιστοσελίδα σου για να σε βρουν. Η γνώση του ακριβούς τύπου των λέξεων κλειδιών στις οποίες θέλεις να εστιάσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έρευνας λέξεων κλειδιών θα βοηθήσει στον εξορθολογισμό της εργασίας. Θα σε εμποδίσει επίσης απ’ το να επιλέξεις άσκοπα λέξεις κλειδιά για να γράφεις άρθρα, χωρίς να υπάρχει πραγματικό σχέδιο για μακροπρόθεσμη επιτυχία δημοσίευσης περιεχομένου.

Οι παρακάτω ενότητες θα εξηγήσουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους τρεις κύριους τύπους λέξεων-κλειδιών με βάση την πρόθεση αναζήτησης των χρηστών.

Ενημερωτικές λέξεις κλειδιά

Οι ενημερωτικές λέξεις κλειδιά χρησιμοποιούνται για την κάλυψη της πρόθεσης αναζήτησης ατόμων που αναζητούν απάντηση σε μια συγκεκριμένη ερώτηση ή για να λάβουν γενικές πληροφορίες σχετικά με ένα θέμα. Αυτοί οι τύποι λέξεων κλειδιών SEO ξεκινούν συνήθως με «ποιος», «τι», «πότε», «πού», «γιατί», «πώς», «είναι», «μπορώ», και «κάνω».

Μια ενημερωτική λέξη κλειδί δεν έχει εμπορική αναζήτηση, επομένως αυτοί οι τύποι όρων δεν είναι συχνά η καλύτερη επιλογή για την πραγματοποίηση άμεσων πωλήσεων μέσω μιας ιστοσελίδας. Οι ενημερωτικές λέξεις κλειδιά βρίσκονται στην κορυφή της διοχέτευσης πωλήσεων, όπου οι άνθρωποι αρχίζουν να ερευνούν ένα συγκεκριμένο θέμα συλλέγοντας περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, αυτοί οι τύποι λέξεων κλειδιών στο SEO εξακολουθούν να είναι πολύτιμοι για την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας και τη δημιουργία δυνητικών πελατών, επειδή μπορείς να απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τον κλάδο, την ακριβής ειδικότητα σε κάποιο κλάδος, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου και να μπορέσεις να παρέχεις ενημερωτικό περιεχόμενο που εκπαιδεύει το στοχευμένο κοινό σου σε θέματα που μπορούν να τα φέρουν πιο βαθιά στη διοχέτευση πωλήσεών σας.

Παραδείγματα ενημερωτικών λέξεων κλειδιών περιλαμβάνουν:

  • Τι είναι το off-page SEO;
  • Πώς λειτουργούν οι λέξεις κλειδιά;
  • Η πίτσα έχει υψηλές θερμίδες;
  • Πότε είναι οι επόμενες πρωθυπουργικές εκλογές;
  • Γιατί οι φάλαινες είναι τόσο μεγάλες;
Συναλλακτικές λέξεις κλειδιά

Οι λέξεις-κλειδιά συναλλαγών χρησιμοποιούνται για την κάλυψη της πρόθεσης αναζήτησης ενός ατόμου που είναι έτοιμο να αγοράσει κάτι. Αυτοί οι όροι έχουν την ισχυρότερη εμπορική αξία και είναι κοινώς γνωστοί ως αγοραστικές λέξεις κλειδιά. Οι τύποι λέξεων κλειδιών SEO σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνουν συνήθως τροποποιητές όπως “καλύτερο”, “κορυφαίο”, “φτηνό”, “κριτικές”, “αγορά”, και “προς πώληση”.

Το άτομο που αναζητά λέξεις κλειδιά συναλλαγών βρίσκεται συχνά στο κάτω μέρος της διοχέτευσης πωλήσεων, γεγονός που καθιστά αυτές τις λέξεις κλειδιά μια καλή επιλογή για άμεσες πωλήσεις σε έναν ιστότοπο, απλά επειδή η πρόθεση αναζήτησης του χρήστη είναι τόσο ισχυρή για την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας.

Παραδείγματα λέξεων κλειδιών συναλλαγής περιλαμβάνουν:

  • Η καλύτερη εταιρεία SEO
  • Κορυφαίο εργαλείο έρευνας λέξεων κλειδιών
  • Rankmath κριτικές
  • Αγοράστε μετοχές online
  • Οικόπεδο με θέα τη θάλασσα προς πώληση
Λέξεις κλειδιά πλοήγησης

Οι λέξεις κλειδιά πλοήγησης χρησιμοποιούνται για να ικανοποιήσουν την πρόθεση αναζήτησης ατόμων που ξέρουν τι θέλουν αλλά δεν είναι ακριβώς σίγουροι πώς να το βρουν στο διαδίκτυο. Τα κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν όταν ένας ερευνητής αναζητά έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, επωνυμία (brand), προϊόν ή υπηρεσία. Το άτομο γνωρίζει ότι υπάρχει, αλλά χρειάζεται το Google, το Yahoo ή το Bing να τον βοηθήσει να βρει τον ριζικό τομέα (www), τα στοιχεία επικοινωνίας, τη σελίδα συγκεκριμένου προϊόντος ή υπηρεσίας κ.λπ.

Οι λέξεις κλειδιά πλοήγησης ταιριάζουν σε κάθε τμήμα της διοχέτευσης πωλήσεων (sales funnel) – (πάνω, μέση και κάτω). Όταν ένας χρήστης πληκτρολογεί μια λέξη κλειδί πλοήγησης σε μια μηχανή αναζήτησης, σημαίνει ότι το άτομο είναι πιθανό να είναι εξοικειωμένο με την εταιρεία και θέλει να βρει κάτι συγκεκριμένο από αυτήν την επιχείρηση. Επομένως, η πρόθεση αναζήτησης χρήστη θα μπορούσε να είναι είτε ενημερωτική είτε συναλλακτική. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για κάθε επωνυμία να έχει βελτιστοποιημένο περιεχόμενο για λέξεις κλειδιά πλοήγησης που περιλαμβάνουν το όνομα της εταιρείας, τα μεμονωμένα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Παραδείγματα λέξεων κλειδιών πλοήγησης περιλαμβάνουν:

  • YouTube
  • Εξυπηρέτηση πελατών Vodaphone
  • Magnetic Marketing Greece
  • JBL extreme 3
  • Επισκευή μηχανών ο Γιώργος

4. Εστίαση σε στρατηγικές εσωτερικής σύνδεσης.

Η εσωτερική σύνδεση είναι ένα σημαντικό μέρος οποιασδήποτε στρατηγικής SEO. Συνδέοντας τις σελίδες σου μέσα στον ιστότοπό σου μεταξύ τους θα έχεις μια πιο αποτελεσματική δομή συνδέσμων για να κατευθύνεις τους πιθανούς πελάτες εκεί που πρέπει να πάνε. Για να στο κάνω πιο λιανά, δημιουργώντας εσωτερικούς συνδέσμους στέλνεις του αναγνώστες σου και σε άλλες σελίδες μέσα στον ιστότοπό σου και τους κρατάς περισσότερο εκεί μέσα, και αυτό έχει μεγάλη σημασία στα μάτια της Google, δηλαδή το χρονικό διάστημα που παραμένει κάποιος στην ιστοσελίδα σου.

Οι λέξεις κλειδιά βέβαια παίζουν μεγάλο ρόλο κι εδώ γιατί αυτές κατευθύνουν τον επισκέπτη εκεί που θέλεις εσύ. Η εσωτερική σύνδεση βοηθά επίσης την Google να κατατάσσει κάθε σελίδα στην ανάλογη κατηγορία, επειδή υποδεικνύει συνάφεια και σχέση των σελίδων μεταξύ τους. Η χρήση μερικών εσωτερικών συνδέσμων που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες φράσεις – λέξεις κλειδιά σε όλο το περιεχόμενό σου θα ενισχύσει τις κλίσεις να οδηγήσεις κάποιον απευθείας στη σελίδα σου όταν αναζητά αυτές τις λέξεις στο Google.

Παράδειγμα Εσωτερικής Σύνδεσης
Παράδειγμα Εσωτερικής Σύνδεσης. (Εικόνα πνευματική ιδιοκτησία της MOZ)
Χαρακτηριστικά εσωτερικών συνδέσμων

Η ιδέα ενός εσωτερικού συνδέσμου είναι αρχικά να οδηγείσαι τους επισκέπτες από το ένα μέρος στο άλλο, να τους δείχνει πού πρέπει να πάνε για να πλοηγηθούν από ένα σημείο στον ιστότοπό σας σε άλλο σημείο. Διαφέρουν από τους εξωτερικούς συνδέσμους μόνο στο ότι, στον κώδικα HTML, υποδεικνύουμε τον ίδιο θεμελιώδη τομέα (root domain – www.istoselida.gr).

Στις αρχικές πρώιμες εκδόσεις του διαδικτύου, αυτό δεν είχε τόσο μεγάλη σημασία, αλλά για το SEO έχει μεγάλη σημασία, επειδή οι εξωτερικοί σύνδεσμοι αντιμετωπίζονται πολύ διαφορετικά από τους εσωτερικούς συνδέσμους. Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, ότι οι εσωτερικοί σύνδεσμοι δεν έχουν καμία δύναμη ή καμία δυνατότητα να αλλάξουν την κατάταξη, να αλλάξουν μοτίβα ανίχνευσης και να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μια μηχανή αναζήτησης βλέπει τον ιστότοπό σας. Αυτό είναι που πρέπει να συζητήσουμε.

  1. Το κείμενο/φράση αγκύρωσης (anchor text) είναι κάτι που μπορεί να ληφθεί υπόψη. Οι μηχανές αναζήτησης έχουν γενικά ελαχιστοποιήσει τη σημασία του, αλλά είναι σίγουρα κάτι που υπάρχει εκεί για εσωτερικούς συνδέσμους.
  2. Η τοποθεσία στη σελίδα έχει πραγματικά μεγάλη σημασία, όπως συμβαίνει με τους εξωτερικούς συνδέσμους. Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι, είναι σχεδόν περισσότερο στην πλοήγηση (μενού) και τα υποσέλιδα (footers) έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γύρω από εσωτερικούς συνδέσμους που μπορεί να είναι προβληματικά. Αυτά είναι ουσιαστικά που η Google βλέπει συγκεκριμένα χειραγώγηση στη δομή της εσωτερικής σύνδεσης, συγκεκριμένα πράγματα όπως όταν έχει τοποθετηθεί άγκυρα (anchor) σε όλους τους εσωτερικούς συνδέσμους προσπαθώντας να κατατάξετε μια σελίδα βάζοντας έναν μικρό σύνδεσμο στο υποσέλιδο σε κάθε μια σελίδα και οδηγώντας σε μια άλλη σελίδα προσπαθώντας να κοροϊδέψουν την Google. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια αλγοριθμική ποινή για τέτοιου είδους πρακτικές, και μπορεί η Google να το δει πολύ άμεσα.
  3. Ο στόχος σύνδεσης έχει προφανώς σημασία από το ένα μέρος στο άλλο.
  4. Η σημασία της σελίδας σύνδεσης, αυτό είναι στην πραγματικότητα πολύ σοβαρό με εσωτερικούς συνδέσμους. Γενικά όταν μια σελίδα στον ιστότοπό σου έχει πολλούς εξωτερικούς συνδέσμους που τη “χτυπάνε”, κερδίζει κύρος και έχει περισσότερη ικανότητα να ταξινομηθεί ψηλότερα, και δίνει δύναμη κατάταξης και της επιρροής μέσω σύνδεσης σε άλλες σελίδες. Επομένως, εάν έχεις πολύ καλά συνδεδεμένες δύο σελίδες στον ιστότοπό σου, θα πρέπει να φροντίσεις να συνδέσεις από αυτές σε σελίδες στον ιστότοπό σας άλλες που α) το χρειάζονται και β) είναι πραγματικά χρήσιμες για τους χρήστες σου.
  5. Η συνάφεια του συνδέσμου: Οι σελίδες να είναι σχετικές μεταξύ τους ή να ακολουθούν το ίδιο νόημα/περιεχόμενο.
  6. Ο πρώτος σύνδεσμος στη σελίδα. Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία όσον αφορά το κείμενο αγκύρωσης, όπως συμβαίνει και με τους εξωτερικούς συνδέσμους. Βασικά, εάν συνδέετε η σελίδα σου από μια δέσμη διαφορετικών τοποθεσιών, η Google συνήθως, τουλάχιστον σε όλα τα μέχρι τώρα πειράματά που έχουν πραγματοποιηθεί, θα μετρήσει μόνο το πρώτο κείμενο αγκύρωσης. Έτσι, αν έχω έξι διαφορετικούς συνδέσμους σε αυτό και ο πρώτος σύνδεσμος λέει “Κάντε κλικ εδώ”, “Κάντε κλικ εδώ” είναι το κείμενο αγκύρωσης που πρόκειται να εφαρμόσει η Google.
  7. Επίσης, μετράει και ο τύπος του συνδέσμου. Προφανώς, θα συνιστούσα να το διατηρήσεις σε μορφή συνδέσμου HTML αντί να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι φανταχτερό με τη JavaScript. Παρόλο που η Google μπορεί να τα ακολουθήσει τεχνικά. Το κείμενο είναι ελαφρώς καλύτερο από τις εικόνες στις δοκιμές μας, αν και αυτή η δοκιμή είναι πριν από μερικά χρόνια. Ίσως οι σύνδεσμοι εικόνων αντιμετωπίζονται ακριβώς το ίδιο. Εάν δημιουργείς συνδέσμους με εικόνες, να θυμάσαι ότι το εναλλακτικό κείμενο (alt attribute) αυτής της εικόνας είναι αυτό που γίνεται το κείμενο αγκύρωσης (anchor text) αυτού του συνδέσμου.

5. Δημιουργήστε ποιοτικούς συνδέσμους στον ιστότοπό σας.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία κατά την κατάταξη του περιεχομένου είναι η ύπαρξη ποιοτικών εξωτερικών συνδέσμων (backlinks) που οδηγούν στη σελίδα σας. Δημιουργώντας συνεχώς αξιόπιστους, έγκυρους συνδέσμους, μπορείς να αυξήσεις δραστικά το κύρος του τομέα (Domain Authority) σας και την κατάταξη στη μηχανή αναζήτησης της Google. Αυτό απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά αν γίνει σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα επωφεληθείς τρομερά. Βεβαιωθέντος ότι όλοι οι εξωτερικοί σύνδεσμοι προέρχονται από αξιόπιστες πηγές όπως .gov, .edu και άλλους ιστότοπους στον κλάδο σας για τον πιο εκτεταμένο αντίκτυπο στην κατάταξή σας.

Δε θα μπω πιο βαθιά στο θέμα των εξωτερικών συνδέσμων γιατί είναι πολύ τεχνικό και δε θέλω να σε χάσω. Θα το αναλύσω αυτό σε άλλο άρθρο.

Επίλογος

Στην αρχή του άρθρο έγραψα ότι δε χρειάζονται μαγικά τρικ ούτε να κάνετε τάμα σε άγιο για να βγείτε στη πρώτη σελίδα Google, χρειάζεστε υπομονή και τεχνικές. Βέβαια, οι παραπάνω συμβουλές δεν είναι 100% αρκετές, αν και είναι οι βασικές, αυτές απαρτίζονται από άλλες τεχνικές που δημιουργούν ένα συνδετικό κρίκο.

Οι μηχανές αναζήτησης πρέπει να δουλεύουν για σένα, δίχως αυτές δεν θα καταφέρεις να προσελκύσεις τις “ορδές” του ίντερνετ που ψάχνουν αυτό που προσφέρεις.

Επίσης, εάν διαβάζεις αυτό το άρθρο απλά για να ενημερωθείς γύρω από το θέμα, και σκέφτεσαι να δημιουργήσεις ιστοσελίδα, τότε θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι όποιον διαλέξεις που ασχολείται επαγγελματικά με την κατασκευή ιστοσελίδων θα πρέπει επίσης να γνωρίζεις αυτές τις βασικές αρχές.

Χρήστος Βιολέτης - Κατασκευή Ιστοσελίδων

Για περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορείς κι εσύ να βγεις πρώτη σελίδα Google, επικοινώνησε μαζί μου τώρα!

Σχολιάστε